W.A.T.E.R. = WE ALL TREASURE ELEMENTS AND RESOURCES
(click above for project link)
Viaţa pe pământ depinde de apă şi gestionarea ineficienta a resurselor pune în pericol balanţa ecologică şi calitatea vieţii. În cadrul general pentru educaţia ecologică, educaţia asupra calităţii apei devine relevantă şi totodată importantă pentru profesori din toată lumea, ce tinde să furnizeze un context care le permite să le formeze elevilor un comportament responsabil din punctul de vedere al resurselor de apă. Conform unor cercetări recente, sursele apei proaspete, nu atât de bogate precum se credea, nu trebuie folosite oricum şi chiar dacă sunt o resursă regenerabilă, acest lucru nu este suficient pentru a asigura cererile populaţiei în creştere. De aceea, trebuie să se procedeze la o informare a societăţii pentru economisirea apei.
În scopul de a răspunde nevoilor lumii în rapidă mişcare, şcoala are nevoie să dezvolte o întreagă categorie de competenţe în rândul tinerilor. Proiectul va acompania elevii în a descoperi valoarea apei şi pentru a căuta mici/mari soluţii pentru a îmbunatăţi relaţia noastră individuală şi colectivă cu acest fond preţios. Credem că o asemenea temă actuala poate fi tratată în moduri foarte eficiente la clasă printr-un schimb activ cu alte şcoli din ţări unde ar putea fi situaţii cu deficienţe de apă, provocând tinerii să facă o evaluare a risipei acasă, la şcoală sau în cartier. Aceasta este o provocare educaţională care tinde a crea o atitudine către apa ce era odată considerată o sursa inepuizabilă, dar care totuşi se diminuează în cantitate şi calitate.
Plănuim sa ne îndeplim obiectivul general al proiectului de a publica un ziar şi o broşură online care conţine toate materialele produse de fiecare şcoală (munca individuală), un logo al proiectului parteneriatului, o broşură turistica, o versiune CD-ROM a broşurii, poezii-cântece-lucrări de artă-benzi desenate despre apă, website-ul proiectului (muncă în echipa).
În perioada 12 – 17 noiembrie 2012 a avut loc prima reuniune de proiect în cadrul proiectului Multilateral Comenius W.A.T.E.R. la Brăila, în care şcoala noastră, Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” Brăila a fost şcoala gazdă, noi fiind şi şcoala coordonatoare a proiectului. La întâlnire au participat echipe din şcolile partenere după cum urmează: YILDIRIM BEYAZIT ANADOLU LİSESİ, Bursa, Turcia, 2 GYMNASIO SYKEON, Thesaloniki, Grecia, Lycée Prieur de la Côte d'Or, Auxonne, Franţa, Escola Secundária de Vouzela, Vouzela, Portugalia, Gimnazia Dr. Ivana Kranjeva, Durdevac, Croaţia.
Obiectivele acestei întâlniri au fost: să canalizăm activităţile educaţionale în scopul dezvoltării personale a elevilor, pentru a facilita un dialog activ nu doar între elevi, dar şi între cadre didactice, să iniţiem mai multe activităţi comune şi de asemenea să folosim practici bune de la colegii lor europeni, să promovăm dialogul şi cooperarea transnaţională ce vor creşte şi întări dimensiunea europeană în educaţie şi cultură, să dezvoltăm capacităţi de redactare şi de publicare prin lucrul la ziar.
În cadrul acestei reuniuni am cunoscut şcolile partenere şi zonele din care acestea vin prin intermediul unor prezentări pregătite de toate echipele participante anterior. De asemenea s-au stabilit datele pentru întâlnirile următoare (din acest an şcolar) şi s-au stabilit activităţile ce se vor desfăşura în cadrul acestora.
În perioada 17-24.02.2013 se va desfăşura cea de-a doua vizită de proiect, care va fi găzduită de Portugalia. Din şcoala noastră vor participa 3 elevi care vor fi însoţiţi de prof. Cristian Toncea şi Luminita Mocanu.