Obiectiv

La "Bălcescu", schimb de experienţă cu o şcoală din Danemarca

Luni, 22 Martie 2010 | Cristina DOSULEANU


22balc* au vizitat colegiul şi Brăila 23 de elevi şi trei profesori

Timp de zece zile, la Brăila, la Colegiul "Bălcescu" a fost prezentă o delegaţie a unei şcoli din Danemarca, Stensballeskolen, formată din 23 de elevi şi trei profesori, în cadrul proiectului bilateral "I.A.M. Creative", coordonat de profesoara Luminiţa Mocanu de la Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu".

Proiectul se adresează elevilor care vor să înveţe limbi străine mai puţin cunoscute în context european, respectiv limba daneză pentru elevii români şi româna pentru elevii din Danemarca. Copiii vor deprinde folosirea noţiunilor elementare de gramatică şi vocabular, vor adopta teme specifice de comunicare şi vor face lecţii de pronunţie. Proiectul se va desfăşura timp de doi ani, când se vor realiza activităţi variate şi detaliate, abordări interdisciplinare şi interculturale, care vor dezvolta elevilor abilităţile pentru învăţătură, le vor stimula imaginaţia şi le vor permite să-şi dezvolte aptitudinile de a transfera ideile în activităţi practice, a spus prof. Luminiţa Mocanu.

În cadrul activităţilor proiectului, din partea română participă elevi de la clasele a VI-a, a XI-D, a X-a A, a IX-a A, a XI-a D, a XI-a F, a X-a E sub îndrumarea profesorilor colegiului.

Elevii danezi participanţi au fost cazaţi la familiile elevilor implicaţi în proiect, au participat şi la ore şi s-au stabilit detaliile ulterioare ale întâlnirilor din cadrul proiectului. La finalul vizitei, printr-o colaborare cu Liceul de Artă, li s-a oferit invitaţilor un spectacol cu muzică clasică şi modernă şi un dans popular românesc sub îndrumarea coregrafei prof. Leti Brânzia. Următoarea activitate se va desfăşura în Danemarca, în anul următor.

http://www.obiectivbr.ro/invatamint/41097-la-qbalcescuq-schimb-de-experiena-cu-o-scoala-din-danemarca.html

 

 

 

 

“I am creative” – proiect Comenius cu Danemarca la Colegiul “Bălcescu”

     Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” (CNNB) derulează, din septembrie 2009, proiectul Comenius bilateral intitulat „I Am Creative – Eu sunt creativ” cu Şcoala Stenballeskelen din oraşul Horsens, Danemarca. Obiectul principal al proiectului este, aşa cum afirmă prof. Luminiţa Mocanu – coordonatorul din partea CNNB  – învăţarea mai multor limbi străine mai puţin cunoscute în Europa, respectiv româna şi daneza. În echipa brăileană de proiect au fost implicaţi toţi profesorii din cancelaria CNNB, ceva mai multă activitate având cei care predau la clasele de unde au fost selectaţi cei de 22 elevi: Cezar Barbu, Miruna Chiţu, Dan Comşa, Maria Frăţilă, Maria Otmeţeanu, Alexandru Mircu de la a VI-a; Andrada Mirescu, Ruxandra Drăghici, Ioana Tănase, Luisa Purcăroiu de la IX D; Vlad Chitaru, Cristina Bălan, Andreea Tudorache, Georgiana Dănăilă, Denisse Epifanov – a X-a A; Marin Cristian de la X E; Alexandra Şerbănescu, Irina Elena Lupu, Cătălina Matei de la XI D, Adriana Almăjan, Greta Bujoiu, Alexandra Turcină de la XI F.

    Prima mobilitate (vizită) în proiect a avut loc la Brăila, cei 23 de elevi şi 4 profesori oaspeţi sosind în 8 martie. Coordonatorul grupului din Danemarca a fost prof. Lisa Rasmunssen

    În cadrul mobilităţii, care s-a încheiat în data de 17 martie, s-au realizat multiple activităţi: observarea orelor de curs la CNNB de către oaspeţi, desfăşurarea de ore de limba română şi de daneză, negocierea termenelor de realizare a produselor finale (un dicţionar româno-danez-englez, materiale despre personalităţi locale şi naţionale), vizite culturale în ţară (Casele Memoriale “Caragiale”, “Grigorescu” şi “Cezar Petrescu”, Castelul Peleş). De asemenea, elevii CNNB-işti au realizat prezentări în Power Point în limba engleză; s-a prezentat şi un colaj cu personalităţi, concursuri.

 

 

 

    Proiectul va continua cu realizarea unui jurnal şi finisarea materialelor ce vor fi prezentate de brăileni în Danemarca. „Ca diseminare a proiectului, s-au realizat parteneriate cu Liceul de Artă <Hariclea Darclee>, Direcţia brăileană pentru Cultură, Universitatea <Dunărea de Jos> Galaţi – Facultatea de Litere, fiecare partener contribuind cu ceva în progarmul mibilităţii”, a subliniat Luminiţa Mocanu. Astfel, Liceul „Darclee” a prezentat, la finalul vizitei daneze, un program artistic atrăgător la Muzeul Brăilei – aveţi aici concert CNNB cu Lic Arta întregul desfăşurător,  În aceeaşi seară, în sala de sport a Colegiului, a avut loc – tot cu sprijinul Liceului de Artă, un program numit “Atelier de Dans Românesc” condus de prof. Leti  Brânzia de la “Darclee”. 

    Următoarea mobilitate în proiect va fi în luna martie anul viitor; de această dată echipa de la CNNB va pleca în Danemarca.

http://brailachirei.wordpress.com/2010/03/18/proiect-comenius-cu-danemarca-la-colegiul-%E2%80%9Cbalcescu%E2%80%9D-%E2%80%93-%E2%80%9Ci-am-creative%E2%80%9D/